TMF Formule

Dithranol lipofiele pasta 0,25 %

Voorschrift

Rp/  Lipofiele pasta met 0,25 % dithranol TMF dt. x* g   *  De door het RIZIV maximaal terugbetaalde hoeveelheden zijn:    100 g in het geval van een acute aandoening, en 300 g in het geval van een chronische aandoening.  

Indicaties

psoriasis

Lokale behandeling van chronische of subacute psoriasis. De behandeling wordt gewoonlijk gestart met een lipofiele pasta met 0,10 % dithranol, waarbij de concentratie tot 1 % verhoogd wordt, naargelang de tolerantie van de patiënt. De gebruikelijke concentraties zijn 0,10 %, 0,25 %, 0,50 % of 1 %.  

Samenstelling

Dithranol
0.275g
SALICYLZUUR (POEDER)
1g
ZINKOXIDE
30g
Triglyceriden met middelmatige ketenlengte
20g
Vaseline witte ad
100g

Bereidingswijze

Gebruik twee mortiers en twee stampers. Weeg de werkzame bestanddelen afzonderlijk af.   I. Verwrijf in de eerste mortier 33 g zinkoxide met 16,5 g triglyceriden met middelmatige ketenlengte en 44 g witte vaseline; haal dit mengsel door de zalfmolen.   II. Tarreer de tweede mortier met stamper. Verwrijf in deze mortier zorgvuldig 0,275 g dithranol en 1 g salicylzuur met 5 g triglyceriden met middelmatige ketenlengte.   III. Verwerk geleidelijk en onder zorgvuldig mengen 85 g gewalste pasta in de tweede mortier.   IV. Vul aan tot 100 g met witte vaseline; houd hierbij rekening met de tarra. Homogeniseer. Vul de bereiding af in een tube.   N.B.:   Vermijd contact met metaal en verwarm de bereiding in geen geval.
Bewaring :
Bij een temperatuur tussen 2 °C en 8 °C.  
Vervaldatum :
2 maanden.  
Aflevering :
Niet afleveren als zelfzorggeneesmiddel.  

Posologie

Zie: "D.V.1.a - Dithranol".  

Opmerking

In een concentratie van 1 % bezit salicylzuur weinig of geen keratolytische werking. Anderzijds speelt het een belangrijke rol als inhibitor voor de afbraak van dithranol door zinkoxide, dat vaak in pasta's verwerkt wordt.   In afwijking op de voorgeschreven analytische normen van 90 % - 110 %, dient deze pasta minimum 90 % en maximum 115 % van de voorgeschreven hoeveelheid dithranol te bevatten.

Terugbetaalde formule