TMF Formule

Erythromycine hydrofiele gel 4 %

Voorschrift

Rp/  Hydrofiele gel met 4 % erythromycine TMF dt. x* g   *  De te bereiden hoeveelheid mag niet meer dan 50 g bedragen teneinde een optimale stabiliteit gedurende de beperkte gebruiksduur te verzekeren.  

Indicaties

acne

Behandeling van lichte tot matige acne.  

Samenstelling

Erythromycine
2.2g
Watervrij citroenzuur
0.2g
ETHANOL 96%, GEDENATUREERD
22.5g
Hydroxypropylcellulose
2.5g
Water gezuiverd ad
50g

Bereidingswijze

I. Tarreer een beker met magnetisch roerstaafje. Weeg het werkzame bestanddeel afzonderlijk af. Breng in deze beker 25 g gezuiverd water en breng tot koken. Wanneer de temperatuur gedaald is tot ongeveer 75 °C, voeg dan 2,5 g hydroxypropylcellulose 400 toe en meng, onder magnetisch roeren, gedurende voldoende tijd tot het geheel afgekoeld is tot kamertemperatuur; plaats vervolgens de beker gedurende 1 uur in een koelkast.   II. Los op 0,2 g watervrij citroenzuur en 2,20 g erythromycine in 22,5 g ethanol 96 % V/V gedenatureerd.   III. Breng deze oplossing over in de beker die de waterige hydroxypropylcellulosegel bevat. Meng tot een homogeen gel verkregen wordt en plaats de afgedekte beker gedurende 1 uur in de koelkast om de hydroxypropylcellulose te laten bevochtigen.   IV. Vul aan tot 50 g met vers gekookt en afgekoeld gezuiverd water; houd hierbij rekening met de tarra. Homogeniseer. Verwijder het magnetisch roerstaafje. Vul de bereiding af in een tube.
Bewaring :
Bij een temperatuur tussen 15 °C en 25 °C.  
Vervaldatum :
2 maanden.  
Aflevering :
Niet afleveren als zelfzorggeneesmiddel.  

Posologie

Breng een- tot tweemaal per dag in een dunne laag aan op de te behandelen letsels. Vermijd de omgeving rond de ogen.  

Opmerking

In afwijking op de voorgeschreven analytische normen van 90 % - 110 %, dient deze gel minimum 90 % en maximum 115 % van de voorgeschreven hoeveelheid erythromycine te bevatten.   Om de ontwikkeling van resistente kiemen ten opzichte van erythromycine niet in de hand te werken bij de behandeling van acne vulgaris, is het aangewezen dit niet meer voor te schrijven in monotherapie.   Erythromycine is bij lokaal gebruik minder irriterend dan benzoylperoxide. Beide moleculen hebben een totaal verschillend werkingsmechanisme en een behandeling met het ene geneesmiddel kan afgewisseld worden door een behandeling met het andere geneesmiddel.   Men mag niet uit het oog verliezen dat salicylzuur, tezelfdertijd toegediend, erythromycine kan inactiveren. Bij gelijktijdig gebruik dient een tussentijd van ten minste 1 uur tussen het aanbrengen van beide bestanddelen gerespecteerd te worden.  

Terugbetaalde formule