MFK

UPDATE

Nood aan een gepersonaliseerde behandeling? Denk “magistraal”!

In het therapeutisch arsenaal waarover artsen beschikken, nemen magistrale bereidingen een belangrijke plaats in. Elk jaar verbeteren ze de levenskwaliteit van talloze patiënten, doordat ze aan een specifieke behoefte beantwoorden of de kostprijs van de behandeling verminderen. Soms bieden ze ook de enige oplossing voor extreem kritieke situaties.

Op 2 december werd een informatiecampagne naar het grote publiek gelanceerd om magistrale bereidingen beter kenbaar te maken. Volgend voorbeeld uit de praktijk kan de meerwaarde van magistrale bereidingen niet treffender aantonen.

“Thomas is vandaag 9 jaar oud. Het is een speels, vindingrijk en nieuwsgierig kind. Al sinds hij klein was, bereidt zijn apotheker een siroop op basis van candesartan tegen een hoge bloeddruk. Thomas heeft een aangeboren misvorming van de linkernier, die leidt tot een verhoogde bloeddruk. In samenwerking met zijn nierspecialist, past Thomas’ apotheker regelmatig de dosering van de siroop aan, naargelang de evolutie van zijn gewicht. Zo geniet hij een gepersonaliseerde behandeling, die hij zonder problemen kan innemen. In België zijn specialiteiten op basis van candesartan enkel beschikbaar in tabletvorm, met doseringen die niet aangepast zijn aan jonge kinderen.”

Het volledige persbericht en bijlagen kan u downloaden via onderstaande links:

 

 

Verplichte permanente vorming van apothekers

De LOK-avonden die door MFK verzorgd worden, zijn  ook in 2016 erkend als vormingsactiviteit (erkenningsnummer 16-001-001) binnen het domein A en komen in aanmerking voor te behalen vormingspunten (4 punten/avond). Bovendien zijn deze diensten volledig gratis.

Wenst u een LOK-avond aan te vragen? Dat kan via het aanvraagformulier.

 

November 2013

Antitussiva:

 • Dextromethorfanhydrobromide suikervrije siroop TMF (formule)
 • Folcodine drank BPC (formule)

Alternatieven voor tetrazepam?

Na de recente schrapping van specialiteiten op basis van tetrazepam blijven niet veel alternatieven over. Hierbij een overzicht van wat er magistraal nog mogelijk is:

 • Diazepam
     dosering 5 à 20 mg/dag
 • Chloorzoxazone 
    dosering 250 à 750 mg/dag
   
 • Mefenesine 
    dosering 1,5 à 3 g/dag
   

September 2013

Toevoeging van de formule Diltiazem 2% vaselinecreme LNA (link naar de formule)

 

Juni 2013

Wijzigingen aan de terugbetalingsmodaliteiten van magistrale grondstoffen (K.B. 12/10/2004).

Volgende grondstof is terugbetaalbaar in hoofdstuk V (lijst 6) vanaf 1 juli 2013:

ADEPS SOLIDUS CUM POLYSORBATUM
= SUPPOCIRE AS2X
  

Hierdoor is de formulering van de “COLLARGOL ZETPILLEN 150 MG TMF2” (CNK 590810) bereid volgens het protocol in het TMF, nu ook terugbetaald. 
 

Juni 2013

De sectie terugbetalingen onder het hoofdstuk 'Nuttige info' werd bijgewerkt

Onze partners