Nuttige informatie

Amoxicilline trihydraat nu als grondstof beschikbaar

De laatste tijd worden apothekers opvallend vaker geconfronteerd met tijdelijke onbeschikbaarheden van geneesmiddelen. Het wederkerend ontbreken van bijvoorbeeld antibiotica, zoals specialiteiten op basis van amoxicilline, is dan ook zorgwekkend.

Amoxicilline wordt, naast andere toepassingen, veel gebruikt voor de behandeling van bacteriële infecties van de bovenste en onderste luchtwegen bij kinderen en volwassenen.

 

Amoxicilline trihydraat is nu als grondstof beschikbaar.

Sinds eind september 2023 is amoxicilline trihydraat beschikbaar als vergunde grondstof.  Om de therapie van uw patiënt te garanderen, kan een magistrale bereiding een waardevol alternatief zijn.  Amoxicilline trihydraat kan zowel bereid worden in gelulen als in een siroop. De siroop dient in de koelkast bewaard te worden.  De grondstof (en dus de bereiding) wordt vandaag niet terugbetaald.

Opmerking: clavulaanzuur is niet beschikbaar als grondstof.

 

Hoe schrijft men voor?

  • Gelulen

R/ Amoxicilline trihydraat 500 m pro gel una, dt. x gelulen

Afhankelijk van de duur van de therapie kan het gewenste aantal gelulen voorgeschreven worden en door de apotheker bereid worden.  Andere doseringen zijn uiteraard ook mogelijk.
 

  • Siroop

R/ Amoxicilline trihydraat 250 mg/5ml, dt. Siroop 100 ml

Andere doseringen zijn uiteraard ook mogelijk.

 

Opgelet!!
Amoxicilline is een sensibiliserende stof en ook de resistentieproblematiek mag niet vergeten worden.  Een magistrale bereiding is dus enkel een noodoplossing op momenten dat er geen enkele geschikte specialiteit of alternatief geneesmiddel beschikbaar is.  Deze magistrale bereidingen moeten dan ook tot een minimum beperkt worden. 

Vanwege de kans op sensibilisatie en allergische reacties worden hieronder een aantal aanbevelingen gegeven om potentieel risico van kruisbesmetting te beperken en het risico op (levensbedreigende) allergische reacties te verminderen.

  • Draag tijdens de bereiding handschoenen en een masker. 
  • Maak de bereiding bij voorkeur in een aparte ruimte, zonder andere bereidingen in de buurt.
  • Werk in een tochtvrije omgeving om kruisbesmetting te voorkomen.  Vermijd dat het antibioticum zich als ‘stof’ in de omgeving verspreidt (bevochtig de grondstof bijvoorbeeld eerst met een hoeveelheid suspensievloeistof).
  • Gebruik bij voorkeur materiaal (glaswerk, mortier, stamper, gelulier, schort…) speciaal voorzien voor deze bereidingen.
  • Reinig alles heel grondig na de bereiding (materiaal, bereidingszone).